Derome har egna sågverk där de förädlar virket, måleri, ett eget åkeri, bostadsutveckling, fyra husfabriker och egen pelletsproduktion. Hälften av virket exporteras, resterande förser Sverige med hållbart byggmaterial. Derome har även 45 egna bygg- och industrivaruanläggningar i södra Sverige, dessa riktar sig till enbart yrkeskunder. Just nu ligger fokus på att producera och leverera trädoftande hotellrum till det nya kulturhuset i Skellefteå.
André Svendsen, kvalitet- och logistikansvarig på Derome i Renholmen, arbetade tidigare vid en av koncernens andra husfabriker utanför Kungsbacka. Nu har han flyttat den långa vägen till Byske för ett nytt jobb.
– Jag och min fru förde samtal om att flytta uppåt landet och när jag nämnde det för min chef blev jag erbjudenarbete på stående fot. Vi åkte hit och kollade läget och en månad senare hade vi sålt ett hus utanför Uddevalla, köpt ett annat i Byske, och här är vi nu.
Det har stått en fabrik på Renholmen under många år och den har nu ägts av Derome i cirka tre år.
– Det är fint att jobba för Derome, de tänker långsiktigt i alla led för både kunder och anställda och har ett starkt arbetsgivarvarumärke. Här
kan man växa inom företaget och det är något som jag är särskilt förtjust i, att se personer växa mitt framför ögonen på mig. Utmaningen handlar om att ta sig an olika människor på olika sätt, för att ge dem möjligheter att utvecklas. Så kan vi också växa tillsammans.
Den första tiden på en ny arbetsplats kan man vara lite extra utsatt för olyckor och skador, därför är det noga med introduktionen av ny personal.
— Jag behandlar konsulter och anställda likadant. De som är hos oss ska känna sig välkomna och värdefulla, för det är de. Alla ska känna sig inkluderade på arbetsplatsen, så att de vill vara kvar och göra sitt bästa.
Tidigare höll vi introduktionen i huvudsak muntligt, men med tanke på hur mycket information man får i början av en anställning har vi valt att presentera den mest väsentliga informationen i skrift. Enkla men viktiga informationspunkter som placering av nödutgångar och hur vi hanterar nödsituationer får alla i handen och skriva under på att de fått. Sen kan de också läsa på i efterhand för repetition. Vid uppföljningar med berörda jag förstått att det är ett uppskattat tillvägagångssätt.
Snabb och tydlig kommunikation - en förutsättning för gott samarbete
André arbetar nära konsultchefen, Emelie Book.
— Vi har ett tätt samarbete som är ömsesidigt och ärligt med snabb och tydlig kommunikation inför rekrytering av nya konsulter. Emelie vet precis vilken typ av personal och vilka kriterier vi söker; driv, intresse och vilja. Konsultia har en gemensam kontaktväg till samtliga konsulter och det är värdefullt för oss och underlättar vår vardag. Sammanfattningsvis är vårt samarbete riktigt gött (läses med fördel på sjungande västkust-dialekt)
Beredskapen är hög vid frånvaro
Under vintrarna har Derome, som de flesta företag, en ökad frånvaro på grund av vanliga ”vabruari”, men vintern 2020 är annorlunda.
— Vi har som de flesta en högre frånvaro än vanligt, men än så länge är det ingen fara för varken personal eller produktion. Jag vet att Emelie är förberedd och planerar för att vi kan komma att behöva hjälp snabbt. Vi för också samtal med andra lokala företag, för att se om vi kan låna personal mellan varandra. Det är en positiv effekt som kan komma ur den ovanliga situation vi är i.
Derome har antagit nya rutiner på grund av Covid-19 som gäller tills vidare. På företaget arbetar personer i riskgrupp, så rutinerna efterlevs noga och varje möte har en Covid-punkt. På tjänstemannasidan har företaget arbetat fram hemmakontorslösningar, så att de som vill eller behöver arbeta hemifrån ska kunna göra det.
— Vi minimerar externa besök, istället tar vi möten via Skype. Vid de få besök vi har, får den besökande skriftligen bekräfta att de inte rest inom riskområden de senaste veckorna, samt försäkra att de inte har symtom. Även om vi själva skulle behöva resa, så gör vi i dagsläget inte det.